Site Loader

Ať už bydlíte v domě, který se pyšní několika patry, nebo jen v malém bytě, je vždy ku prospěchu mít balkon. Je to skvělé místo pro odpočinek v teplejších dnech, pozdní snídaně, posezení s přáteli, nebo nějaké to menší grilování. Je to však i místo, které musí být bezpečně ohraničeno, aby nedošlo k pádu. Jak si tedy zvolit funkční, bezpečné, ale i stylové zábradlí na balkon? Klasickým materiálem pro balkonové zábradlí je obvykle nerez s povrchovou úpravou, která může být broušená, leštěná, nebo kartáčová. Důležitá je ovšem i výplň, kterou lze zvolit tak, aby styl doplňoval zbytek ladění našeho domu, ale také aby splňovala potřebný účel – tudíž bezpečí, a soukromí. Jaké tedy máme možnosti při volbě výplně balkonového zábradlí?

velký balkon

Ocelové pruty

Ocelové pruty jsou klasikou, která je nenáročná na údržbu, a volená také díky svému jednoduchému designu. Někdy bývají využívány i v kombinaci s ocelovými lanky, která mohou být svislá, či vodorovná. Co se však soukromí týče, mezery mezi nimi dávají možnost kolemjdoucím nahlédnout takříkajíc za oponu. V bezpečnosti to také není nejlepší volba, protože menší zvířata mezi nimi snadno propadnou, a děti zase mají tendenci po nich šplhat, a mohou přepadnout. Jsou tedy vhodnější pro dospělé jedince, kteří bydlí na odlehlejších místech. Rovněž se však hodí k modernějším domům, nebo k budovám využívaným jako firemní.

řada balkonů

Sklo

Další možností je pak skleněná výplň, kdy lze zvolit sklo lepené, kalené, mléčné, kouřové, sklo s potiskem i bez, nebo dokonce barevné. Sklo může být průhledné i neprůhledné, tudíž poskytuje více soukromí, a rovněž je to bezpečnější varianta, pokud na balkon chodí zvířata, či děti. Co se údržby týče, bývá sklo z hlediska věčného mytí a leštění náročnější, ale lze je ošetřit speciálním sprejem, který brání otiskům a zachycování nečistot. Sklo lze uchytit různými způsoby, ať už bodově, terčově, nebo rovnou do podesty.

Dřevo

V případě domů s dřevěnými prvky je také možností využít dřevěnou výplň. Dřevo je náročnější na údržbu, protože se jedná o živý materiál, který ve venkovních podmínkách nemá tak dlouhou životnost. Je to však hezký prvek, a z hlediska bezpečnosti asi jeden z nejlepších.