Site Loader

Granátové jablko platilo v Antice za symbol plodnosti, krásy a věčného života.

Původ granátového jablka

Původní domovinu granátového jablka bychom našli na Blízkém východě. Dnes už se ale jeho pěstování rozšířilo po celém světě. Plody tohoto exotického ovoce rostou na stromě vysokém pět až osm metrů.

ovoce

Sezóna

Granátová jablka mají sezónu od září do února. V tu dobu je běžně seženete i u nás v supermarketech. Během nákupu si pohlídejte, aby byly plody pěkně zralé, zaměřte se na slupku, měla by být hladká červenožlutá nebo temně rudá. 

Tip: při pokojové teplotě vám vydrží granátové jablko až týden, v lednici až měsíc

Načaté plody uchovávejte v ledničce.

Jak granátové jablko jíst?

Konzumují se jen jádra granátových jablek, slupka nikoliv. A jak jednoduše dostat jádra ven? Plod rozkrojte napříč a nad miskou se snažte všechna jadérka vyklepat vařečkou ven. Jádra, která s eneuvolní vyjměte prsty. Druhá možnost je vydlabat jadérka z rozkrojeného granátového jablka lžičkou.

Jádra mají sladkokyselou chuť.

Co granátové jablko obsahuje?

Granátové jablko obsahuje až na 80% vody, vápník, fosfor, železo, hořčík. Také draslík, vitamíny skupiny B a vitamín C. 

Granátové jablko jako elixír zdraví

Granátové jablko je doslova elixír zdraví. Působí protizánětlivě, protirakovinně a detoxikačně. Zároveň posiluje imunitu, zlepšuje paměť, pročišťuje ledviny a játra, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu a pomáhá zpomalovat proces stárnutí buněk. 

detox

Kde všude můžete granátové jablko přidat?

Receptů s granátovým jablkem najdete nespočet. Využijte toho, že je chutné a zdravé a inspirujte se našimi osvědčenými recepty. Přejeme dobrou chuť.

  • smoothie s jahodami a granátovým jablkem
  • jogurtová ovesná kaše s granátovým jablkem
  • mléčná rýže s kokosovým mlékem a granátovým jablkem
  • salát s quinoou, fetou a granátovým jablkem
  • brokolicový salát s rozinkami a granátovým jablkem
  • salát s kuskusem, kuřecím masem a granátovým jablkem