Budou vám chutnat – pokud jste fazolky mungo https://www.nakliceno.cz/mungo/ dosud neochutnali, vězte, že patří k nejchutnějším. Je to také z botanického hlediska spíše odrůda hrachu, ale pro nás, strávníky, je zásadní, že je možné konzumovat fazolky mungo v syrovém stavu i s klíčky. S jinými druhy fazolí takto neexperimentujte (výjimkou jsou ještě fazole adzuki), ostatní druhy jsou v syrovém stavu mírně jedovaté. Pokud tedy máte zájem opravdu si pochutnat na křupavých a šťavnatých plodech, které jsou ozdobou zeleninových salátů, a lze je jíst i samostatně, neváhejte. Klíčky si můžete vypěstovat doma naprosto bez problémů.
Snadné klíčení z nich vytvořilo populární hvězdu supermarketů – majitelé velkých obchodních řetězců již před mnoha lety zjistili, že vypěstovat klíčky mungo je opravdu jednoduché, a není nutné mít k tomu žádné zvláštní podmínky. Stačí běžná pokojová teplota, přísun vlhkosti, resp. pravidelné proplachování nádob s klíčícími rostlinkami, a zajištění větrání, aby se snížilo riziko výskytu plísní.
Takto můžete postupovat i doma. Dají se k tomu využít i speciální misky z certifikovaného akrylátu, ty vám usnadní práci, neboť stačí jen semínka proplachovat vodou dvakrát za den a nic jiného není nutné. Misky mají na dně vroubky, kde se drží jen vlhkost, přebytečná voda odteče do spodní odkapávací nádoby a tu můžete využít na zalévání květin. Za dva dny se již začnou objevovat první výhonky a po třech dnech je můžete ochutnat. Kratší klíčky jsou sladší, delší pak více pikantní, tak si sami určíte, co vám vyhovuje, a tím si „vychytáte“ optimální dobu klíčení.
Klíčky vám vzejdou i v prostorách mimo denního světla, ovšem budou postrádat zelené barvivo – chlorofyl, a o ten byste se zbytečně ochudili. Není však vhodné nakličovací nádoby pokládat na zapnutý radiátor ústředního topení a tam, kde na ně bude přímo svítit slunce.