Site Loader

Některé zeleniny se sterilací v ochucených nálevech stávají zajímavější, než když jsou v čerstvém stavu (například okurky nebo červená řepa). Jindy si sterilací uchováváme přebytky a zároveň si vytvoříme polotovary, které budeme později používat při vaření.nakládané okurky

Sterilace zeleniny

Zelenina, na rozdíl od ovoce, není kyselá. Proto, když ji chceme sterilovat, musíme ji nálevem patřičně okyselit. Dále se do nálevů přidává různé koření a cukr. Ten lze nahradit, pokud jde o potravu pro diabetiky. Z nejčastěji zavařované zeleniny je to třeba okurka v sladkokyselém nálevu.
Základem každého zavařování je důkladně opraná zelenina a pečlivě vyvařené sklenice. Správná příprava nálevu má rozhodující význam pro chuť a vůni hotového výrobku. Zásadně se na sterilované okurky nepoužívá nálev zhotovený z přípravku obsahujícího chemické konzervanty, který je určený k ukládání zeleniny za studena. Nálev si uděláme a ochutíme sami, případně zakoupíme takový, kde je vysloveně psáno, že je pro výrobu sterilované zeleniny. Do nálevu dáváme kopr, bobkový list, hořčičné semínko, nové koření, pepř, hřebíček a koriandr. Pro ozdobu můžeme dát kolečka mrkve, cibuli nebo křen.nakládaná zelenina
Kysané zelí, které si vyrobíme doma, není snadné uskladnit, a ne každý na to má ty pravé podmínky. Pokud si chceme být jistí, že nám tato dobrota plná blahodárných látek vydrží celou zimu, raději zvolíme sterilaci. Zelí může obsahovat zbytek nevykysaného cukru, je však nutné, aby bylo dostatečně kyselé a sterilace byla účinná. Sterilujeme nejlépe mimo obal. Zelí i se šťávou vzniklou při jeho přípravě zahřejeme v otevřené nádobě na 90 °C. Potom zelí naplníme rychle do čistých a horkých sklenic. Teplota se musí zachovat. Sklenice uzavřeme a otočíme dnem nahoru. Zelí si můžeme připravit i ve sladkokyselém nálevu. Hlávky po nakrájení na drobné plátky nebo po nakrouhání spaříme krátce ve slané vodě a necháme odkapat. Přidáme kmín (někdo dává i plátky cibule, jablek nebo bobule červeného jeřábu), dáme do sklenic a zalejeme horkým nálevem z vody, octa, cukru a soli.